Daha önce hiç yurtdışına çıkmadıysanız, vizeniz bittiyse hatta pasaportunuz bile yoksa Lviv, tam şeytanın bacağını kırmalık bir yer.
Orta Avrupa’nın bütün güzelliğini içinde saklayan, sakin ve küçük bir şehir. Üstelik para değeri ülkemize göre daha düşük olduğundan çok uygun bir tatil fırsatını önünüze sunuyor.
Lviv’e Nasıl Gidilir?
Lviv, Ukrayna’nın batısında yer alan küçük bir şehir. İstanbul’dan kalkan birçok uçak firmasıyla 1 saat 40 dk’da Lviv’e ulaşabilirsiniz.
Ukrayna’ya Pasaportsuz Giriş
Türkiye ile Ukrayna arasındaki pasaportsuz giriş anlaşmasıyla, pasaportunuz ve vizeniz olmadan ülkeye giriş yapabiliyorsunuz. Ukrayna’ya girişin 2 şekli var. Birincisi yeni T.C. kimlik kartıyla giriş, ikincisi pasaportla giriş. Eğer kimlik kartıyla giriş yapmak istiyorsanız, havalimanına indikten sonra size doldurmanız için bir kart veriliyor. Kimlik bilgilerinizi doldurup (nereleri, nasıl dolduracağınız panoda yazıyor) sorgu için kuyruğa giriyorsunuz.
Sorgu’da Neler Soruluyor?
Kimlikle ya da pasaportla farketmeksizin Ukrayna’ya ilk girişinizde mecburen bu sorgu odasına alınıyorsunuz. Havalimanında pasaport kontrolünün önünde bulunan görevli size “First Time?” diye soruyor. Eğer cevabınız “Yes” ise direkt sorgu odasının kuyruğuna yönlendiriyor.
Sorgu odasında her şey sorulabilir. İngilizcem yok eyvah diye korkmayın. Çünkü görevliler de çok fazla İngilizce bilmiyor. En kötü, sizinle birlikte inen bir uçak dolusu Türk’ten yardım isteyebilirsiniz.
Sorguda yönlendirilen sorular sizin görünüşünüze göre değişebiliyor. Örneğin tek başına bir erkekle bir aileye sorulan sorular farklılık gösteriyormuşşş (diyollaa). Ama genel olarak şu 3 soru soruluyor:
1. Kaç gün kalacaksınız?
2. Ne kadar paranız var?
3. Otel rezervasyonunun çıktısı ve dönüş uçak biletiniz?
Bize bu fix menü sorular soruldu ve sorgumuz yaklaşık 25 saniye sürdü. Bir de eğer çocuklu seyahat ediyorsanız sizi sıranın ennn önüne alıyorlar ki biz böyle şeylere aşığız 🙂
Yanınızda Bulunması Gereken Belgeler
Otel rezervasyonunuz ve uçak dönüş biletiniz mutlaka yanınızda olmalı. Sorgu odasının kapısında Türkçe olarak bu 2 belgeyi görmek istediklerini yazmışlar. “Eğer benim nerede kalacağım belli değil, plansız yaşamaya geldim ben” diyorsanız bile göstermelik olarak Booking’den bir otel rezervasyonu yaptırıp çıktısını alabilirsiniz. 🙂
Ukrayna Para Birimi ve Lviv’de Para Bozdurma
Ukrayna neyse ki Euro kullanmıyor 🙂 Euro kullanmayan Avrupa ülkelerinin çoğuna (İskandinavya hariç) ayrı bir sempati besliyoruz 🙂 Ukrayna’nın para birimi Grivna. UAH şeklinde yazılıyor. Buradan giderken yanınıza Dolar almanızı tavsiye ediyoruz. Para bozdururken doların kur aralığı nedense daha dar çünkü.
Havalimanı’ndan çıkmadan hemen önce 2 tane Exchange ofisi bulunuyor. Sarı renkli olana göre Lviv Handmade Chocolate mağazasının bitişiğindeki daha uygun fiyattan bozuyor. Ama yine de siz ikisini de kıyaslayın.
Havalimanlarında genelde uçuk pahalı şekilde para bozarlar ama Lviv’de ilginç bir şekilde merkezdeki döviz bürolarıyla birebir aynı fiyattan bozuyorlar. Bütün paranızı burada bozdurabilirsiniz. Ama hepsini bozdurmaktansa harcayacağınız kadarını tahmin ederek az az bozdurmak daha mantıklı. Çünkü bu sefer dönüşte elinizde kalan Grivnaları tekrar Dolar’a çevirmek zorunda kalacaksınız.
Fiyatlar Uygun Mu?
Antalya’da yapacağınız 4 yıldızlı bir tatil parasıyla Lviv’de 4 gün geçirebilirsiniz. Harcamanızın en büyük kalemi uçak bileti olacaktır. Uygun bir kampanya yakaladınız mı gerisi çok kolay. Bizim harcama kalemlerimizi buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.
Yeme içme fiyatları genel olarak Türkiye’ye göre uygun. Ama öyle aşırı ucuz denemez. Türkiye’de 60 TL’ye yiyeceğiniz bir eti Lviv’de 50 TL’ye yersiniz. Fark bu kadar. Uygun fiyat diyebileceğimiz en önemli kalem konaklama. Otel fiyatları ve ev kiraları gerçekten çok ucuz. “Lviv’de Konaklama”yazımızda da göreceğiniz gibi gecelik 20 TL’ye bile konaklama bulabilirsiniz. Bu durum tatil maliyetlerinizi bayağı aşağı çekecektir. Oradan arttırdığınız parayla da bol bol yeme içme keyfi yapabilirsiniz. 🙂
Ulaşım ve İnternet
Lviv’de ulaşım araçlarını havalimanından merkeze ulaşmak ve birkaç uzak yeri görmek dışında hiçbir zaman kullanmayacaksınız. Her yer merkezde toplanmış ve birbirine birkaç dakikalık yürüyüş mesafesinde. Lviv’de Ulaşım yazımıza şöyle bir göz atmanızda fayda var 😀
Wi-fi’da ise patron çıldırmış. Bütün mekanların ücretsiz wi-fi’ı var ve çoğu yerde şifresiz. 1700’lü yıllardan kalma tramvaylarda bile wi-fi var 🙂 O yüzden oradan hat almaya veya yurtdışı internet paketi yapmaya bizce hiç gerek yok.
Çeşme Suyu İçiliyor Mu?
Valla başlığı görünce güldüyseniz bu sizin ayıbınız. Çünkü biz her seyahatte bu soruya cevap arıyoruz 😀 Avrupa’nın birçok kenti çeşme suyuyla övünürken Lviv bu konuda sınıfta kalmış. Çeşme suyu içilmiyor. Marketlerden su almanız gerekiyor. Biz 2 litre suyu 12 Grivna’ya (2 TL) alıyorduk. Mekanlara gittiğinizde bu fiyat doğal olarak 3 katı falan.
Lviv’de Türk Çoğunluğu
İnanılmaz fazla. Her adım başı Türkçe kelimeler kulağınıza çalınıyor. İstisnasız girdiğimiz tüm mekanlarda en az 1 masa Türk’e rastladık. Hal böyle olunca bazen Avrupa’da olduğunuzu unutup kendinizi memlekette hissediyorsunuz.
Lviv’de yaşayan Ukraynalılar da Türkçe’yi çat pat çözmüş (ya da zorunda kalmış 🙂 ) ki İngilizce öğrenip Türklerle anlaşmaya çalışmaktansa direkt Türkçe öğrenmeleri çok mantık bir yol. Yolda yürürken Ukraynalı’nın biri yanınıza yanaşıp Türkçe olarak “Merhaba, şu ilerde bir tavuk restaurantımız var gelmeyi düşünür müsünüz?” diyebiliyor. (Biz 5 kere denk geldik) Pazarda magnetlere “How much?” deyip “otuzbeş, onbeş değişiyor” şeklinde cevap almışlığımız da var.
Türkleri seviyorlar mı? Bizce seviyorlar. Yoksa neden Beer Theatre’daki canlı müzik, Tarkan’dan “oynama şıkıdım şıkıdım” çalsın ki 🙂 (Bu konunun detayları için sizi şu yazımıza yönlendiriyoruz)
Çocuklar İçin Uygun Bir Şehir Mi?
Gönül rahatlığıyla evet! Şehrin hem küçük hem ucuz oluşu birçok avantajı da yanında getiriyor. Yorulmadan geziyor ve yorulsanız bile sık sık mekanlara girip dinlenebiliyorsunuz. Meydan trafiğe kapalı ve sakin. Her şey meydanda olduğu için gözü kapalı istediği gibi hareket etmesine izin verebiliyorsunuz. Sokaklar genel itibariyle arnavut kaldırımlı taşlarla döneşmiş ancak kaldırımlar düzgün. Böylece rahatça bebek arabasını sürebiliyorsunuz. Derin’in ve bizim bu konuda en rahat ettiğimiz seyahatlerden biriydi diyebiliriz. “Çocukla Gezilebilecek Şehirler” yazımız bir güncellemeyi hak ediyor 🙂 Diğer şehir tavsiyelerimizi okumak için buraya tıklayabilirsiniz.
E bunca şeyden sonra ne duruyorsunuz? Hemen bir Lviv yapsanıza 🙂 Merak ettiğiniz başka konular hakkında soru sormak isterseniz yoruma yazabilirsiniz. 5 dakikada cevap verilir 😀
Aynı zamanda Lviv’i bizimle birlikte detaylıca gezmek ve daha fazla bilgi almak isterseniz instagram hesabımızdaki hikaye ve gönderileri inceleyebilirsiniz.
İyi Seyahatler…
Bizde Nisan ‘ da gideceğiz inşallah çoluk çocuk 🙂 bu kadar hızlı bir şekilde yazı eklediğiniz için bravo size.. Detaylı yazıyı da bekliyorum merakla 🙂
Çok teşekkür ederiz. Nisan ayına kadar Lviv hakkındaki bütün yazılarımız tamamlanmış olur. Şimdiden mutlu seyahatler. Çocuk için gidilebilecek dört dörtlük bir şehir 🙂
Merhaba, cocuklarin kimliklerinde fotograf olmasi gibi bir zorunluluk var mi acaba biliyor munuz? Iki aylik bebegim var kimlikle girebilir mi yoksa illa ki pasaport mi cikarmaliyim diye merak ediyorum da. Tesekkur ederim.
2 aylık bebek için kimlikte fotoğraf aranmaz diye düşünüyorum. Emin olmak için yine de Ukrayna Konsolosluğu’yla görüşmenizi tavsiye ederiz 🙂