Bir şehrin kolay gezilebilmesi için ne kadar kriter varsa Lviv tümünü taşıyan bir şehir. Bütün önemli noktalar birbirlerine sadece 5-10 dakikalık yürüyüş mesafesinde. Uzak denilebilecek birkaç yer için de ulaşım araçlarını kullanarak kısa sürede gideceğiniz yere varabiliyorsunuz.
Lviv, aynı zamanda Orta Çağ Avrupa’sının tüm özelliklerini taşıyan bir şehir. Gerek mimarisi gerekse iklimi bakımından birçok Avrupa şehriyle benzerlik gösteriyor. Ukrayna’nın 6. büyük şehri olsa da göz doyurucu bir seyahat için muhteşem bir rota. Sessiz, sakin, fazla kalabalık olmayan, insanı boğmayan kolay bir şehir kısacası.
Lviv için ideal gezi süresi 3 gün. Daha azı sıkışık bir program daha fazlası da sıkıcı bir program olur bize göre 🙂
Gezilecek Yerler
1. Rynok Meydanı
Lviv’in kalbi burada atıyor desek yeridir. Şehirde gezeceğiniz yerleri bir çember içine alırsanız, Rynok Meydanı çemberin tam ortasında yer alıyor. Meydanın ortasında uzun çan kulesiyle kendini gösteren Belediye Binası ve 4 köşesine yerleştirilmiş 4 farklı çeşme, göreceğiniz yapılar arasında.
Eğer nefesinize güveniyorsanız daracık merdivende bilmemkaç basamak tırmanarak Belediye Binası’nın tepesine çıkıp Lviv manzarası izleyebiliyorsunuz. Bu kule, şehri tepeden görmek isteyenler için en ideal nokta.
Meydanın çevresi, “Lviv Yeme İçme Mekanları” yazımızda göreceğiniz birbirinden güzel mekanlarla dolu.
Eğer bizim gibi Noel zamanı Lviv’e gidecek olursanız da meydan, Noel Pazarlarının kurulduğu noktalardan biri. Yine Noel zamanı, Belediye Binası’nın arkasında kurulan buz pistinde paten deneyimi yaşabilirsiniz.
Rynok Meydanı, gece gündüz aynı tempoda hareketli bir yer. Özellikle gece hareketliliği Avrupa’da nadir görülebilen durumlardan birisi.
2. Lviv Opera Binası
Her şehrin bir simge yapısı vardır ya işte Lviv’in simge yapısı da bu Opera Binası’dır. Eğer daha önce Paris ve Viyana ’daki opera binalarını gördüyseniz benzerlik ve ihtişamı hemen bu binada da yakalayabilirsiniz.
1901 yılında yapılmış binanın en önemli özelliği altından nehir geçmesi 🙂 Nasıl yani? Şöyle, birçok kaynakta Lviv’de bulunan Poltva Nehri’nin, sahnenin tam altından geçtiği ve Opera Binası boyunca devam ettiği yazıyor. Biz kaynakların yalancısıyız. 🙂
Ukrayna para biriminin nispeten düşük olması sebebiyle Paris veya Viyana’da yaşamakta zorlanacağınız opera deneyimini burada daha kolay yaşayabiliyorsunuz. Binayı 10 grivna civarında boşken de gezebilirsiniz ama atmosferi yaşamak adına çok da pahalı denmeyecek bir fiyata etkinliğe katılmak daha mantıklı olabilir. Etkinliklere şuraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Opera Binası’nın önünde kurulan Noel Pazarı da Lviv’deki pazar noktalarından birisi. Hatta Rynok Meydanı’nda kurulandan daha fazla klübe varmış gibi gelmişti bize. Ancak bu seyahatte kader bizi öteledi ve pazarları henüz açılmamışken görmüş olduk. 🙁 Eğer Noel pazarlarını görmek için Lviv’e gitmeyi düşünüyorsanız Aralık ayının ilk haftası kurulmuş ancak henüz açılmamış oluyor, bilginize 🙂
3. Dominik Katedrali
Lviv’in en ihtişamlı katedrallerinden birisi. Rynok Meydanı’ndan 3 dakikalık bir yürüyüşle kolayca ulaşabiliyorsunuz. Katedrali gezmek ücretiz. Eğer bizim gibi bu tarz yapıları gezmeyi seviyorsanız ya da biraz ısınmak için mola vereyim diye düşünüyorsanız buraya mutlaka uğramanızı tavsiye ederiz.
4. Kayıp Oyuncak Müzesi
Anlatılanlara göre 2 tane kayıp oyuncağın, sahibinin tekrar geri dönmesi umuduyla bir evin bahçesinde bekletildiği bir yer burası. Ancak tabi ki oyuncağın sahibi geri dönmemiş ve eklenen yeni kayıp oyuncaklarla bir açık hava müzesi halini almış. Canlı olmasalar da soğuktan bazılarının buz tutmuş öylece sahibini bekler şekilde durmaları insanı garip bir şekilde hüzünlendiriyor. Kimbilir kimler nerede unutmuşlardı diye düşünüyorsunuz.
Kayıp Oyuncak Müzesi’ne (Muzey Zahublenykh Ihrashok) Rynok Meydanı’ndan 5 dakikalık bir yürüyüşle ulaşabiliyorsunuz. Çok eski bir evin bahçesine kurulu bu yerin giriş ücreti yok. Yoldan geçerken bile görebilirsiniz.
Tahmin edebileceğiniz gibi çocukla gidilecek en güzel yerlerden birisi. Hava soğuk olmasa saatlerce vakit geçirmek isteyebileceği bir yer. Uğramanızı tavsiye ederiz.
5. Latin Katedrali
Rynok Meydanı’nda bulunan bu katedral, etkileyici mimarilerden bir diğeri. Katedralin arka tarafında bulunan küçük tahta kapıdan içeriye girebiliyorsunuz. (İlk bakışta kilitli gibi duruyor) Giriş ücretsiz.
6. Boim Şapeli
Latin Katedrali’yle karşı karşıya duran bu şapeli, farklı görüntüsüyle hemen farkedeceksiniz. Şapelin bulunduğu küçük arada yanyana dizilmiş şirin kafeler, çok sempatik bir atmosfer yaratıyor. Ancak sorun şu ki şapele nasıl giriliyor pek anlayamadık. Kapısında kocaman bir asma kilit vardı. Eğer giren varsa içerde neler olduğunu merak ediyoruz. 🙂
7. İtalyan Avlusu
Bu konuda açık olmak istiyoruz. Bugüne kadar gördüğümüz tüm yapılar arasında “neden burdayız acaba?” dediğimiz tek yer burasıydı. Madem bu kadar gereksizdi neden listeye yazıyorsunuz o zaman, diyenlere boynumuz kıldan ince. Ancak burayı yazmamızın tek sebebi, yazın daha farklı olduğu bilgisine ulaşmış olmamızdır 🙂 Eğer bizim gibi kışın giderseniz güzel kolonlu, mimarili bir bahçeden başka hiçbir şey göremiyorsunuz. Yazın masalar atılıyormuş, kahkahalar havalarda uçuşuyor, sempatik bir ortam oluyor diyenleri okumuştuk. Hayallerimizle gördüklerimiz arasındaki devasa fark, gezme ve bloglara inanma sevincimizi epey zedeledi 🙂
Yine de gidelim derseniz harika fotoğraflar çıkıyor o bir gerçek. Rynok Meydanı’ndaki siyah binanın hemen yanındaki kapıdan içeri giriyorsunuz. Giriş ücreti 10 Grivna. 5-10 tane fotoğraf çekip çıkmalık bir yer olarak aklınızda bulunsun. Biz çok keyifli vakit geçiremedik.
8. Ermeni Katedrali
Virmens’ka Sokağı’nda bulunan katedral hem kendisiyle hem de sokağıyla birçoğunuzu etkileyecek. Ermeni sokağı olarak da geçen bu sokak, Lviv’den ayrı bir dünyaya sizi götürüyor. Sadece burada yürümek bile insana güzel şeyler hissettiriyor.
Sokakta bulunan katedralin içini gezdikten sonra bahçesinin olduğu sokaktan aşağı doğru ilerlemenizi tavsiye ediyoruz.
9. Lychakiv Mezarlığı
Daha önce mezarlık gezmiş miydiniz? Ürpertici bir fikir gibi gelebilir ama burası mutlaka görülmesi gereken bir yer. Sıradan bir mezarlık değil de daha çok açık hava heykel müzesi geziyormuş gibi hissedeceksiniz.
Mezarlığa ulaşmak için ilk kez bir şeye binmenizi önereceğiz, o yüzden burayı dikkatlice okuyun 😀 Lychakiv Mezarlığı için en kolay ulaşım yöntemi 7 numaralı tramvay. Rynok Meydanı’na çok yakın bir yerden geçiyor. Bizim otelimize yakın olduğu için Teatr liaok durağından binmiştik ama eğer isterseniz Dominik Katedrali’nin arkasında bulunan Pidvalna St. durağından da bu tramvaya binebilirsiniz.
Tramvay sizi yaklaşık 15 dakikada mezarlığın kapısına kadar götürüyor. Giriş ücreti 40 Grivna ama hala öğrenci kimliğini saklayanlardansanız 30 Grivna 😉 İçeride fotoğraf ve kamera kaydına izin verilmediği bunun için 10 Grivna daha ödemeniz gerektiği yazıyor ama bunu önemseyeni görmedik. Biz şakır şakır video ve fotoğraf çektik. 1 Grivna bile ödemedik 😀
Burası için 1 saat ayırsanız bile yeterli oluyor. Mezar nedir? Bunlar Mezarsa bizdekiler nedir? Hepsinin cevabını Lychakiv’de aramaya davet ediyoruz. Mutlaka gidin 🙂
10. Bernardine Katedrali
Lviv’deki en güzel katedrallerden biri de Bernardine Katedrali. İçeride fotoğraf çekmenin yasak olduğunu bilmeden fotoğrafını çekmiş olduk. Ama siz Lviv’e gitmişken bir de çıplak gözle bir görün deriz. İlk bakışta Bize Vatikan’daki Sistine Şapeli‘ni anımsattı. Tavandan yerlere kadar resimler ve işlemelerle süslü muhteşem bir mimari.
Katedrale giriş ücretsiz. Rynok Meydanı’ndan birkaç dakikalık yürüyüşle ulaşabiliyorsunuz.
11. Potocki Sarayı
Lviv’deki Fransız Sarayı olarak bilinen bu saray Ukrayna tarihi ve sanatına ilgi duyanlar için görülmesi gereken bir yer. Rynok Meydanı’ndan 10 dakikalık bir yürüyüşle ulaşabiliyorsunuz.
Sarayı 20 Grivna karşılığında gezebiliyorsunuz. İçeride kültür, sanat ve tarihini içeren bir dizi eseri görme şansını yakalayabilirsiniz.
Daha Müsait Bir İklime Bırakılanlar
**Hai Park: Burayı görmeden döndüğümüz için içimizde kaldı ama Lviv’e tekrar gidersek ilk göreceğimiz yer burası olacaktır. Hai Park, Lviv’in tahta evlerini görebileceğiniz bir köy. 2 Numaralı tramvayla belli bir yere kadar gidip yaklaşık 15 dk. yürümeniz gerekiyor. Çok orjinal ve fotojenik. Görülmesi tavsiye ediliyor.
**Ivan Franko Parkı: Eğer havalimanından 9 numaralı troleybüse binip merkeze geldiyseniz Lviv’de göreceğiniz ilk yer bu park olacaktır. Güzel havalarda eminiz ki şahane bir dinlence yeridir ama Aralık ayı için bize pek de çekici gözükmemişti.
Lviv için gezilmesi gereken en önemli yerler bu kadar. Ayrıntılı Lviv gezimiz için instagram hesabımızdaki hikayelerimize göz atabilirsiniz.
Mutlu Seyahatler…
Comments 1