2016 yılından itibaren yürürlükte olan uygulamaya göre 25 yaşının altındaki ÖĞRENCİLERDEN harç bedeli alınmamaktadır. Yenidoğmuş bebeğinizin okul çağına gelene kadarki sürecinde pasaport çıkarmak isterseniz, yatıracağınız pasaport bedeli yetişkinlere ödenen tutarla aynı. Ancak kreşe başladığından itibaren her şey pembemsileşiyor 😀
Harçsız Pasaport Nedir?
Bildiğiniz gibi dünyanın en pahalı pasaportunu kullanan ülkesinde yaşıyoruz. Harçsız pasaport, pasaport çıkartmak için ödenmesi gereken yüklü harç ücretlerinden muaf olunması anlamına geliyor. Ancak harç yatırmamak pasaportu tamamen ücretsiz olarak çıkarabileceğiniz anlamına gelmiyor. Defter bedeli adı verilen (2022 yılı için 225,00 TL) harç bedellerine oranla oldukça küçük kalan miktarı, yatırmanız yeterli oluyor.
Harçsız pasaportu YEŞİL pasaport ile karıştırmamanız gerekiyor. Standart bordo pasaportun özelliklerinden herhangi bir farkı bulunmuyor. Yani seyahat sırasında vize isteyen ülkelere girilmek isteniyorsa o ülkenin vizesini almanız gerekiyor. Vizeden kaçış yok 😀
Harçsız Pasaporttan Kimler Yararlanabilir?
25 yaşını doldurmamış olmak ve öğrenci olmak şartlarından ikisinin birlikte sağlanması gerekiyor. 25 yaşını aşmış öğrenciler bu muafiyetten yararlanamıyor.
Kreşe Giden Çocuklar Yararlanabiliyor Mu?
Evet evet yüzbin kere evet 🙂 🙂 Bu bizi en çok heyecanlandıran konu. Çünkü ilkokula başlamış çocuklar öğrenci kabul ediliyor evet ama peki ya okul öncesi?
Harçsız pasaport çıkarmak isteyen kişinin okuldan öğrenci belgesi getirmesi gerekiyor. Kreşe giden çocuğa öğrenci belgesi mi olur diye düşünebilirsiniz. Ancak biz denedik ve oluyormuş 🙂 Ayrıca kreşin Milli Eğitim Bakanlığı’na ya da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı özel okul olmasının hiçbir önemi olmuyor.
Eğer çocuğunuzun gittiği kreş, O’nu e-okul sistemine kaydetmişse ÖĞRENCİ BELGESİ ALMANIZA DA GEREK KALMIYOR. Başvuru sırasında sistemden öğrenci olduğunu görüyorlar. Nüfus Müdürlüğü’nün resmi sitesinde “Başvuru esnasında sistemde öğrencilik durumunun doğrulanması halinde belge talep edilmeyecektir” diye belirtilmiş. Eğer e-okula kayıtlı değilse de okulundan bir öğrenci belgesi düzenlenmesini isteyebilirsiniz.
Harçsız Pasaport Kaç Yıllık Veriliyor?
18 yaşının altındaki çocuklar için 5 yıllık, 18 yaşından büyükler içinse 25 yaşını doldurduğu güne kadar veriliyor.
Harçsız Pasaport İçin Gerekli Belgeler
1. Çocuğun T.C. Kimlik Kartı
2. 1 Adet Biyometrik Fotoğraf
3. Varsa Eski Pasaportu
4. Öğrenci Belgesi (Eğer çocuğunuz e-okul sistemine kayıtlıysa gerek yok. Sisteme kayıtlı olup olmadığını okula sorup öğrenebilirsiniz)
5. Defter Bedeli Yatırma İşlemi (Maliye Veznelerinden, anlaşmalı bankalardan veya internet vergi dairesinden online olarak kredi kartıyla yatırabilirsiniz. Çocuğunuzun adına yatırmayı unutmamalısınız. Başvuru sırasında DEKONT İSTENMEMEKTEDİR)
6. Muvafakkatname (Anne ve babanın başvuru sırasında orada bulunamamaları ve bazı özel durumlarda noterden çıkarmanız gerekiyor. Bu belgenin hangi durumlar için istendiğini bu yazımızda detaylıca görebilirsiniz.)
7. Anne ve Babanın Nüfus Cüzdanları (Başvuru sırasında anne ve babanın ikisinin de birlikte başvuruya gelmeleri gerekiyor)
Harçsız Pasaport İçin Nereye Başvuru Yapılıyor?
Pasaport başvurularını bağlı bulunduğunuz ilin Nüfus Müdürlükleri’nden yapabiliyorsunuz. Nüfus Müdürlüğü’nden nasıl pasaport başvurusu yapacağınızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.
Çocuklarda biyometrik fotoğraf için dikkat etmeniz gereken noktalar, muvaffakatname için aranan şartlar ve diğer ipuçları için buraya tıklayarak ulaşabileceğiniz yazımızı mutlaka okumanızı tavsiye ediyoruz.
Aklınıza takılan bütün soruları yorum kısmına yazabilirsiniz.
Keyifli Seyahatler:)
merhaba, başvuru esnasında çocukların da müdürlükte olma zorunluluğu var mıdır? teşekkürler
Evet hem anne hem baba hem de çocuk başvuru sırasında müdürlükte olmalı 🙂
Merhaba 18 aylık bebegim için pasaport için harç parası ödeniyormu
Yazıda da belirttiğimiz gibi eğer bebeğiniz okula gitmiyorsa harç ödemeniz gerekiyor.
Merhaba 24aylik kizim kirese gidiyor fakat 36aydan küçükler milli eğitime kayıtlı olamiyormus. Yani sistemde gözükmüyor. Öğrenci belgesiyle harcsiz olabiliyormu?
Merhaba bizim kızın gittiği kreş 25 aydan itibaren tüm öğrencileri kayıt ediyor. Eğer e okula kayıtlı değilse bile okulun size vereceği öğrenci belgesiyle başvurunuzu yapabilirsiniz. Yalnız defter bedelini interaktif vergi dairesinden yatırmanızı tavsiye ederiz. Eğer Nüfus Müdürlüğü yine de öğrenci belgesini kabul etmezse paranızı vergi dairesinden iade alırsınız. Deneyimlerinizi bizimle paylaşırsanız çok memnun oluruz. Sevgiler 🙂
Merhaba, bu bilgiyi geç öğrenen bir ebeveyn olarak yazıyorum. Ödediğimiz harç bedelini geri alabilir miyiz ¿ öğrenci belgesi ve gerekli evraklar ile gidildiğinde
Merhaba ödemeyi interaktif vergi dairesi kanalıyla veya maliye gişelerinden yaptıysanız başvuru yapmadan iade alabilirsiniz. Bankaların iade yapıp yapmadığını bilemiyoruz. İadeleri Vergi Dairesi yapıyor. Nüfus Müdürlüklerinden alamazsınız.
merhaba ben sadece çocuklara pasaport almak istiyorum. Babaanneleriyle tura gitmek istiyorlar. Anne babanın pasaport çıkarmasına gerek varmı? yoksa tek başına çocuklara çıkıyor mu
Merhaba, yaziniza istinaden ogrenci belgesiyle basvuru yaptim. Fakat aspb na bagli kreslerin belgesi kabul olmuyormus. Harc odemek zorunda kaldim. Oglum 4,5 yasinda. Okulun Meb e bagli olmasi sart dediler.
Merhaba, bizim Derin Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı bir kreşteydi ancak okul Milli Eğitim Bakanlığı’ın e-okul sistemine kayıtlıydı. Bu şartları sağlıyorsa harç ödemenize gerek olmuyor
bu bilgiyle nüfus müdürlüğüne gittik ancak aile sos bak bağlı kreş olduğu için öğrenci belgesini kabul etmediler, siz nereden işlem yapmıştınız?
Merhaba bizim kızımız Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı bir kreş olmasına rağmen, çocuklar E-okul sistemine kayıtlı oldukları için sorunsuz şekilde çıkarttık. Önemli olan çocuğun e-okul sistemine kayıtlı olması olduğunu söylediler