Çocuklara pasaport nasıl çıkarılır diye merak ediyorsanız başka bir yere bakmanıza gerek yok. Kafanızdaki bütün soru işaretlerine yanıt verebilecek harika bir yazı hazırladık sizlere.
Günümüzde artık bir kaç ülkeye nüfus cüzdanıyla girebiliyorken, dünyanın geri kalan %99.99’una gidebilmek için hala temel belge olan pasaport isteniyor. Hatta yeni doğmuş bebeğinizin bile bir pasaportu, gideceği ülkenin vizesi gerekiyor.
Bebekle yurtdışı seyahat pasaport çıkarttırmakla başlıyor. Pasaport ve vize işlemleri yetişkinlerinkinden farksız oluyor ne yazık ki. Yeni doğmuş bebekleri ordan oraya sürükleyen anne babaların çaresizliğini ancak yaşayan bilir
2 Nisan 2018 itibariyle pasaportlarınızı bulunduğunuz ilin Nüfus Müdürlüklerinden almanız gerekiyor. Randevu ve bilgilendirme için buraya,randevunuzu internet üzerinden nasıl alacağınıza dair yazımız için de buraya tıklayabilirsiniz.
Pasaport işlemleri için gerekli evrakları resmi internet sayfasından edinebiliyorsunuz. Ancak konu bebek olunca bazı şeyler için insanın kafasında soru işaretleri oluşabiliyor. Kendimizden yola çıkarak kafanıza takılabilecek noktalar hakkında sizi bilgilendirmek istedik.
Çocuklarda Pasaport İşlemleri
1. Biyometrik Fotoğraf
Çocuklar için biyometrik fotoğraf çektirmek, maceralı geçebilir. 🙂 Biyometrik fotoğrafta aranılan özellikler; çocuğun yüzü ve alnı açık olmalı, kulakları gözükmeli, arka fon beyaz olmalı ve en zoru kameraya bakıyor olmalı 🙂 Fotoğrafçılar zaten ölçüleri ve detayları biliyorlar. Yapmanız gereken fotoğrafçıya pasaport için biyometrik çekileceğini söylemeniz. Biyometrik fotoğrafların özellikleri aynı olmasına rağmen kullanılacağı yere göre ölçüleri farklıdır. Bu nedenle pasaport için olduğunu belirtmeyi unutmayın.
Eğer çocuğunuzun yüzüne düşen saçlarını toplamanız gerekirse, tokanın gözükmemesine özen gösterin veya siyah toka kullanın. Saçı, tepeden fıskiye modeli şeklinde toplamamalı sadece yatık bir vaziyette saçın yüzünü engellememesi için tutturmalısınız.
Bebeklerde biyometrik fotoğraf çektirmek biraz daha zorludur. Fotoğrafçılar yere beyaz bir örtü serip üzerine bebeği koyarak çekim yaparlar. Bebeğiniz uyanık olmasını ve en önemlisi objektife tam bakmasını sağlamak için biraz zaman harcamanız gerekebilir.
2. Harç Yatırma
Pasaport çıkarabilmek için yetişkinlerinkiyle aynı bedelde harç yatırmanız gerekir. Ancak 2016 yılından itibaren yürürlükte olan uygulamaya göre 25 yaşının altındaki ÖĞRENCİLERDEN harç bedeli alınmamaktadır. Kreşe giden çocuklar DAHİL. Bu konuda detaylı bilgiyi “Çocuklara Harçsız Pasaport Nasıl Alınır?” yazımızda bulabilirsiniz..
Öğrenci olmayan çocuklar için yatırılacak harçları maliye veya PTT gişelerinden, internet vergi dairesinden kredi kartınızla online olarak veya anlaşmalı bankalardan yapabilirsiniz. Kaç yıllık çıkaracağınıza karar verip harcını ona göre yatırmalısınız. Harç bedelleri hakkında bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.
18 yaşından küçük her bireye en az 6 ay en fazla 5 yıllık pasaport verilebilmektedir. Çocuğunuz için harç yatırmaya gittiğinizde bu bilgiyi de aklınızdan çıkarmayın.
Harç ve defter bedelini çocuğunuzun adına yatırmalısınız. Yeni uygulamaya göre artık dekontu yanınızda götürmenize gerek yok. Sistemden yatırdığınız bedeli işlem yapan memur görecektir.
3. Muvafakatname
Bu belge anne ve babanın, çocuğa pasaport çıkarılacağının bilgileri dahilinde olduğu ve buna izin verdiklerini anlatan bir yazıdır.
Anne ya da babadan birinin, başvuruya gelmesine engel olacak durumlarda istenen bu belgeyi, noterden çıkarmanız gerekir. Bunlar çok özel durumlardır. Örneğin; başvuruya gelemeyen ebeveynin cezaevinde hükümlü olması, ebeveynin kısıtlı olması, anne baba boşanmışsa velayetin kimde olduğunu belirten muvafakatname gibi.
4.Bebeğin Aslı 🙂
Başvuru sırasında beklerken, bir ailenin yaşadığı bu soruna tanık olduk ve genellikle dikkat edilmediğini fark ettik. ‘Başvuru için gerekli tüm evrakları tamamladık ve bebeğin gelmesine gerek yok’ diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü başvuru sırasında pasaport çıkarılacak bebeğinizin de orada bulunması gerekiyor.
7 yaşından büyük çocuklardan parmak izi alınıyor. Bunun için zaten gelmesi gerekir. Ama daha küçük hatta yeni doğmuş bebeğin ne işi var derseniz, aslında hiçbir işi yok. Yine de bebeğin sağ salim olduğunu görmeleri gerekiyor.
Bu nedenle bebeğinizi de yanınızda götürmeyi sakın unutmayın. Yoksa işleminiz yapılmıyor.
5. Diğer
Yukarıda sayılanlar dışında unutmamanız gereken, başvuru sırasında anne babanın ikisinin birlikte bulunması gerektiği. Aynı zamanda pasaport çıkarılacak çocukla beraber, anne babanın nüfus cüzdanlarının aslını da yanınıza almayı unutmayın.
İnternet sitelerinden de randevu alarak başvuru işleminize hemen başlayabilirsiniz.
Aksi bir durum olmadıkça 1 hafta içinde pasaport elinize ulaşacaktır.
İyi seyahatler…
Merhabalar 19 aylık bebeğimizle ilk defa yurtdışı seyahati yapacağız hangi ülkeyi tavsiye edersiniz ?
Merhaba, bizce Prag’a gidin. Hem diğer Avrupa ülkelerine göre daha uygun fiyatlı hem küçük hem çocuklara uygun hem de çok güzel bir Avrupa şehri. Ama hangi mevsim gideceğiniz Prag için önemli. Biz Haziran başında gitmiştik ve hava çok iyiydi.
Merhabalar sizlere sorum olacak . Esim İngiliz Türkiye’de oturma izni yok .turist olarak geldi eğlendik ve çocuğumuz oldu Türkiye’de bundan dolayı çocuğumuz türk vatandaşı oldu.turk pasaportu çıkarttık.
Uçak bileti aldık ama vize istediler 9 aylık bebeğime
Ben bu işten birşey anlamadım.bana yardımcı olur musunuz ne yapmam gerektiğini bilmiyorum
Merhaba. Türk vatandaşı olan herkesten yaş gözetmeksizin vize istiyorlar malesef. Eşinizin İngiliz olması bu konuda size nasıl yansır çok emin değiliz. Vize başvuru formunda aile bilgileri bölümünde eşinizin yabancı uyruklu olduğunu belirtiyorsunuz. Ama vizeden muaf olmayacaktır minik bebeğiniz.
Merhaba,
Oğlumun 3 yıl önce aldığımız pasaportu var. Yeni 7 yaşına girdi. Önümüzdeki ay içerisinde yurt dışına çıkış yapacağız. 7 yaşına girdiği için fotoğrafını değiştirmediğimiz gerekir mi? Ve parmak izi aldırmamız gerekir mi?
teşekkürler,
Merhaba,
Açıkçası bu konu hakkında kesin bir bilgimiz yok. Ama pasaportun geçerli olduğu tarih boyunca yeni bir işlem yapılmadığını biliyoruz. Dolayısıyla bize göre ne fotoğrafa ne de parmak izine gerek olmayacaktır. Siz yine de bu konuyu nüfus müdürlüklerine sormanızı tavsiye ederiz. 🙂
merhaba ,
4 yaşındaki çocuğum annemle yurt dışına çıkacak internetden başvuru almak istediğim de hata veriyor . ama artık pasaport randevusu internetten alınıyor . kendi adıma randevu alıp çocuğumu götürüp ona pasaport çıkartabilirmiyim ?
Merhaba, Nüfus Müdürlüğü sitesi şuan akıcı görünüyor. Hangi aşamada hata alıyorsunuz. Kendi bilgilerinizi girerek, en son bölümde başkası adına randevu oluşturabilirsiniz. Ama kendi adınıza aldıktan sonra Nüfus Müdürlüğü’nün başkası adına işlem alıp almadıklarını bilemiyoruz.
Merhabalar, ben 18 yaşından küçüğüm ve pasaport başvurusu yapmak istiyorum. Fakat pasaport başvurusu yaptığımda pasaport randevusu yapmak için durumunuz müsait değil diyor. Acaba annemin tc’siyle mi randevu almam lazım ?
Merhaba,
Pasaport başvurunuzu 18 yaşından büyük anne, baba veya kardeşiniz sizin adınıza yapabilir. En son bölümde yakınlık derecesi girilip sizin bilgilerinizi yazacaklar. Bu arada öğrenciyseniz harçsız pasaport hakkınız olduğunu hatırlatmak isteriz. İyi seyahatler 🙂
Teşekkürler bilgi için farkındayım böyle bir hakkım olduğundan başvuru yapılırken aile başvurusu şıkkını seçicez değil mi ?
Merhaba benim Afganistan da kardeşim Doğum yaptı kimliği var ama pasaport çıkartamıyorlar nasıl pasaport cıkartabilirler
Bebek, Afganistan vatandaşı mı Türk vatandaşı mı?
Merhaba 18 yaş altındayım , pasaport almak için herşeyim tam diyelim.ama Babam Başka şehirde yanımda sadece annem var , sadece annemle gitsem oluyor mu ?
Noterden muvafakatname çıkartarak başvuru yapabilirsiniz. Babanızın gelmesine gerek kalmaz. İyi seyahatler 🙂
Çok teşekkürler ! kendinize iyi bakın.
Merhaba. Çocuk için muvafakatnameyi nasıl ücretsiz alabiliriz detaylı yazar mısınız
Merhaba, anne ve baba ikisi de başvuru sırasında orada oldukları takdirde görevli size hazır bir muvafakatname veriyor ve imzalamanızı istiyor. Bu evrak için para ödemiyordunuz. Ama noterden çıkarırsanız aynı evrak için para ödemeniz gerekiyor. Eğer yazıda da belirttiğimiz özel durumlar kapsamına girmiyorsanız başvuru sırasında bu belgeyi ücretsiz alabilirsiniz.
Bilgilendirici bir yazı olmuş. “Bebeğin Aslı” kısmında koptum. 🙂
Merhaba ben bebeğimle beraber yurtdışına gidecem fakat eşime hiçbir şekilde ulaşamıyorum kendisinin Zaten aranması var nasıl bir yol izlemem gerekli teşekkürler
Merhaba eşinizle ayrı mısınız?
merhaba esimin turkiyede çalıştığı firma dil egitimi icin ingiltereye gonderecek.benim ve iki yasindaki bebegimede vize cikma sansi varmi acaba bizde gidebilir miyiz
Merhaba İngiltere vizesi almak sıkıntılı bir süreç ama eşinizden dolayı bu durum değişebilir. İyi araştırıp şansınızı deneyin bizce 🙂
Merhaba, kasım ortası 23 aylık oğlumuzla Prag’a gideceğiz. Nelere dikkat edelim?Çocukla ilk yurtdışı seyahatimiz olacak, yol gösterebilirseniz çok sevinirim:)Şimdiden teşekkürler
Merhaba, biz Derin 14 aylıkken Prag’a gitmiştik. Bize göre çocukla ilk yurtdışı deneyimi için mükemmel bir seçim. Sitede Pragla ilgili bir çok yazı bulabilirsiniz. Daha fazla soru sormak isterseniz İnstagram’dan veya maille daha hızlı ulaşabilirsiniz. Seve seve yardımcı olmak isteriz. Prag’ın yeri bizde bir başkadır. Çocukla ilk yurtdışı deneyimimiz bizim de Prag’aydı. Logomuzu ordan aldık 😉
merhaba.ben 17 yaşındayım yarın pasaport için randevum var sadece babamla gitsem olurmu? annemde gelmek zorundamı? annem gelmese muvafakatname ile yinede çıkarabilirmiyim?:)
Merhaba 🙂 Eğer anne ve baba boşanmamışsa ikisinin de gelmesi zorunlu. Ama anne gelemiyorsa noterde muvafakkatname çıkarması gerekir. Bununla birlikte başvuru yapabilirsiniz.
Merhaba eşim yurtdışı da çalıştığı için gelme durumu yok 14 yaşındaki oglumu babam ile umreye göndermek istiyorum eşim yurtdışında konsolosluga gitse dahi muvakkat name gönderme gibi bir durumu bile yok bunu nasıl yapabiliriz sadece bende yapabilirmiyim annesi olarak
Anne ya da babadan birinin olmaması durumu için mutlaka muvaffakatname şart. Bu durumda pasaport çıkarttıramazsınız diye biliyoruz. Nüfus Müdürlüğü’nü arayarak durumunuzu anlatırsanız belki bilmediğimiz başka bir yol önerebilirler. Gelişmelerden bizi de haberdar ederseniz çok memnun oluruz 🙂
Oğulumun eşi Cezayirli 3 ay önce Türkiye de bebekleri oldu. Bebeğe T.C. Pasaportu alındı. Şimdi Cezayir uyruklu annesiyle beraber Cezayir e gidecekler. Bebek için vize alınması zorunlu mu? Vize almadan annesi ile Cezayir e girebilir mi?
Bu konuyla ilgili bir bilgimiz olmamakla birlikte eğer çocuğun Cezayir pasaportu yoksa vize almasına gerek olduğunu düşünüyoruz.
Başarılı