Green Card; Amerika Birleşik Devletleri’nde kalıcı olarak ikamet ve çalışma izni veren bir vize türüdür. Dünyanın birçok ülkesinden insan, her yıl düzenlenen çekilişle “Amerikalı” olma şansı yakalar. Resmi sitesine girin, başvuru formunu doğru şekilde doldurun ve başvurunuzu onaylayın. Amerikalı olmak işte bu 3 adım kadar yakın.
Peki Green Card’a başvurmak için ne kadar ücret ödenir?
Green Card’a hiçbir başvuru ücreti yoktur. Herhangi bir aracı kuruma para ödemeden “dvlottery” resmi sitesinden kendiniz başvuru yapabilirsiniz. Başvuru tamamen ÜCRETSİZDİR!!!
Green Card başvuruları resmi sitesi https://dvprogram.state.gov/ adresidir ve başka hiçbir siteden başvuru alınmaz. Bu konuda resmi site gibi görünen ve başvuru için ücret talep eden sitelerin sayısı oldukça fazladır, kanmayın. Adınız, soyadınız, adresiniz gibi çok kolaylıkla doldurabileceğiniz bilgiler için hiç kimseye para ödemeyin.
Green Card 2025 Başvuru Tarihi Ne Zaman?
Her yıl Ekim ayında başvuruları alınan Green Card çekilişinin sonuçları takip eden yılın Mayıs ayında açıklanır. 2025 yılı başvuruları 4 Ekim 2023 ile 7 Kasım 2023 tarihleri arasında yapılacak. Çekiş sonucunu takip etmek başvuran kişinin sorumluluğundadır ve kazandığınızı fark etmezseniz hakkınız yanar, gider, uçar, mundar olur 🙂
Bu bilgilerden sonra gelelim başvuru formunu nasıl doldurmamız gerektiğine. Aşağıdaki adımları dikkatlice takip ederek başvurunuzu kolayca tamamlayabilirsiniz.
İlk olarak https://dvprogram.state.gov/ adresine girip Giriş Formu’nda yer alan “Girişi Başlat” butonuna tıklıyoruz. Açılan sayfadaki güvenlik kodunu girdikten sonra ilk bölüm karşımıza çıkıyor.
1. Name
Bu kısımda “Last Name” bölümüne soyadınızı, “First Name” bölümüne adınızı ve “Middle Name” Bölümüne de varsa ikinci adınızı yazıyorsunuz. Eğer ikinci adınız yoksa hemen altındaki “No Middle Name” kutucuğuna tıklıyorsunuz.
2. Gender
Cinsiyetinizin sorulduğu bu bölümde “Male” (erkek) ya da “Female” (kadın) olarak işaretleyip devam ediyorsunuz.
3. Birth Date
Doğum tarihinizi önce ay, sonra gün ve en son yıl olarak dolduruyorsunuz.
4. City Where You Were Born
Bu bölüme doğduğunuz şehrin adını yazıyorsunuz. İlçe veya eyalet girmeyin diye özellikle uyarılmış.
5. Bölümde doğduğunuz ülkeyi işaretledikten sonra 6. Bölümde karşınıza uygunluk ülkesi çıkıyor. Türkiye’de doğmuş biriyseniz Green Card için uygun ülkelerden birinde doğmuş kabul ediliyorsunuz ve bu bölümde “Yes”i işaretleyerek devam ediyorsunuz. Türkiye’de doğup şuan başka bir ülkede yaşıyor olmanızın bir önemi yok.
7. Entrant Photograph
Bu kısım Green Card Başvuru formunun en önemli bölümü. Buraya Amerika Birleşik Devletleri’nin belirlediği vize ölçülerinde bir fotoğraf çekilip formun içine yüklemeniz gerekiyor.
Yüklemeniz gereken biyometrik fotoğraf;
-51 x 51 mm boyutunda ve baş ortalanmış ve 25 ve 35 mm arasında olmalı,
-Minumum 600×600 maksimum 1200×1200 pixel olmalı,
-Arka plan beyaz ve gölgesiz olmalı,
-Gözlük kullanıyor olsanız bile fotoğrafınızda gözlük olmamalı,
-Dini amaçlar dışında başınızda herhangi bir örtü ya da şapka olmamalı.
Kabul edilen kurallarla ilgili açıklamalar ve örnek fotoğraflara https://travel.state.gov/
Fotoğrafınızı hazırladıktan sonra sonra 7. Bölümde bulunan “New Choose Photo” kısmına dosyanızı yüklüyorsunuz.
8. Mailing Address
B ve C satırlarını kullanacak şekilde ikamet adresinizi il/ilçe belirtmeden yazıyorsunuz. D bölümüne adresinizin bulunduğu şehri, E bölümüneyse bağlı bulunduğu ilçeyi yazıyorsunuz. F bölümüne posta kodunu, eğer posta kodu yoksa altındaki kutucuğu işaretleyerek devam ediyorsunuz. G bölümünde “Türkiye”yi seçiyorsunuz.
9. Country Where You Live Today
Şuan yaşadığınız ülkeyi seçiyorsunuz. Türkiye dışında bir ülkede yaşıyorsanız bize iş bulup şu adresimize mail atıyorsunuz 🙂
10. Phone Number
Burası tamamen isteğinize bağlı bırakılmış. Eğer doldurmak isterseniz telefon numaranızı yazabilirsiniz.
11. Bölümün A kısmına e-mail adresinizi, B kısmına -varsa- bir diğer mail adresiniz yazabilirsiniz.
12. What is the highest level of education you have achieved, as of today?
Soru çok güzel ama inkiliçce. Siz zaten siteyi çevir butonuna basıp ne dediğini anlamışsınızdır 🙂 Ama blog yazımızın amacı sıfır hatayla adım adım formu doldurmak olduğu için “en son mezun olduğunuz okulu” sorduğunu söylememize izin verin.
Burada elinizde diploması olan en sonki okulunuzu sormakta. Örneğin üniversite öğrencisiyseniz “High School Degree” (lise mezunu) seçeneğini işaretlemeniz gerekir.
13. What is your current marital status?
Bu bölümde medeni halinizi doğru bir şekilde girmeniz çok önemli. Burada sırasıyla bekar, ABD vatandaşı olmayan biriyle evli, ABD vatandaşıyla evli, boşanmış, dul ve yasal olarak ayrılmış seçeneklerinden size uygun olanını işaretliyorsunuz. Unutmayın ki eğer Green Card size çıkarsa eşiniz ve çocuklarınız da otomatik olarak hak kazanmış olur. Bu sebeple yasalar önündeki durumunuz neyse onu işaretlemeniz önem arz ediyor.
Örneğin eşinizle ayrıldınız ama mahkemeniz henüz sonuçlanmadıysa “Evli” seçeneğini işaretlemeniz gerekir.
“Yasal olarak ayrılmış” durumu, mahkemece boşanmamış ama ayrı yaşamanıza karar verilmiş medeni durum hali olarak açıklanmış. Türk Medeni Kanunu’nda böyle birşey var mıdır açıkçası ilk defa duyuyoruz. Ama varsa bu durumda Green Card size çıksa dahi “yasalar önünde ayrı ama boşanmadığınız eski eşiniz” (bkz. tanımlama yapmaya çalışırken beynine pıhtı atan ben ahahha) bu vizeden mahrum kalıyor. Bu sebeplerle doğru seçeneği işaretlemeye dikkat edin.
14. Number of Children
Çocuk sayınızı girdiğiniz ve oldukça masum görünen bu bölüm, bazı durumlarda diskalifiye olmanıza neden olabilir. Burada vermeniz gereken sayı, biyolojik veya evlat edinilen çocuklarınız ile evli olmayan ve 21 yaşını aşmamış üvey çocuklarınızın sayısı olmalıdır. Çocuklar Green Card vizesini istemeseler dahi sayı doğru yazılmalıdır. Yanlış bilgi halinde diskalifiye edilirsiniz diye net bir şekilde uyarmışlar.
“Contiue” butonuna tıkladıktan sonra Part Two sayfası sizi karşılayacak. Burada da aynı Part One’da olduğu gibi önce eşinizin, daha sonraysa girmiş olduğunuz çocuk sayınıza göre açılacak satırlara çocuklarınızın bilgilerini giriyorsunuz. Bu kişilerin fotoğraflarını da yine istenen biyometrik ölçü ve kurallarda sisteme yüklüyorsunuz.
Başvuru formunu kontrol ettikten sonra aşağıdaki “Continue” butonuna tıklayarak başvuruyu tamamlıyorsunuz. İşte bu kadar! Karşınıza çıkan ekrandaki rakamlar çekiliş sonucunuzu kontrol etmek için gerekli olacağından bir kenara not etmeyi unutmayın.
İyi Şanslar:)