Pasaport harç ve defter bedelleri, vergi dairesi müdürlüklerine, anlaşmalı bankalara ve PTT şubelerine elden yatırılabiliyor. Ancak bu bedelleri yatırmak için bunların hiçbirine gitmenize gerek yok. Evinizde oturduğunuz yerden 10 dakikada kolayca ödeyebileceğiniz bir seçenek daha var. Bunun için veznelerin saatlerine göre işlerinizi ayarlamanıza ve uzun kuyruklar beklemenize gerek kalmıyor.
Bahsetmek istediğimiz bu seçenek ile internet üzerinden vergi dairesinin resmi web sitesine bağlanarak işleminizi kolayca tamamlayabiliyorsunuz. Yapmanız gereken ilk iş buraya tıklayarak ulaşabileceğiniz Dijital Vergi Dairesi’ne bağlanmak. Site açıldıktan sonra karşınıza çıkacak ekranın sağ üst kısmında göreceğiniz “Hızlı Ödeme” bölümüne tıklıyoruz.
“Hızlı Ödeme” bölümünde karşınıza çıkacak ekranda birçok harç çeşidi göreceksiniz. Bizim için gerekli olan 2 bölüm bulunuyor. Bunlardan birisi “Umuma Mahsus Pasaport Harcı Ödeme” ve diğeri “Pasaport Değerli Kağıt Bedeli Ödeme” butonları.
Bu noktada dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta var. Eğer hizmet damgalı (gri) pasaport ya da hususi damgalı (yeşil) pasaport VEYA bangır bangır bağırarak anlattığımız Harçsız Pasaport almak için başvuru yapıyorsanız sadece ve sadece “Pasaport Değerli Kağıt Bedeli Ödeme” yazan butondan ödemenizi yaparak işleminizi tamamlıyorsunuz. Eğer umuma mahsus (bordo) pasaport için başvuru yapıyorsanız yani kısaca bizim gibi sıradan halksanız 🙂 değerli kağıt bedelinin yanında bir de harç ödemeyle yükümlüsünüz. Tüm ayrıntıları aşağıda göreceksiniz.
Arada kaynamasına izin vermeyeceğimiz kadar önemli olan şu konuyu tekrar vurgulayalım. Pasaport başvurusu yapmadan önce mutlaka buraya tıklayarak HARÇSIZ PASAPORT yazımızı okuyun. Eğer şartları sağlıyorsanız ciddi bir maliyetten kurtulabilirsiniz.
Şimdi konumuza geri dönelim…
1.Aşama : Pasaport Değerli Kağıt Bedeli Ödeme
İlk aşamada yeşil, gri ve bordo pasaport farketmeksizin hep birlikte “Pasaport Değerli Kağıt Bedeli Ödeme” butonuna tıklıyoruz.
Açılan sayfada kimin adına pasaport çıkarılacaksa o kişinin TC Kimlik Numarası, Ad, Soyad ve İl bilgilerini dolduruyorsunuz. Vergi Dairesi/Mal Müdürlüğü bölümüneyse bağlı bulunduğunuz ildeki herhangi bir vergi dairesini seçiyorsunuz. Burada seçeceğiniz vergi dairesinin pek fazla önemi yok. Sadece, eğer yatırdığınız bedelle ilgili bir iptal talebiniz olursa, iade alma durumuyla karşılaşırsanız, burada seçmiş olduğunuz vergi dairesine gidip oradan paranızı talep edebilirsiniz. Onun dışında pasaport başvurunuza herhangi bir etkisi bulunmuyor.
Ödemeniz gereken tutar “Değerli Kağıt Bedeli” bölümüne otomatik olarak gelecektir. Harçlar her yıl değiştiği için yukarıdaki resimde gördüğünüz rakam güncelliğini yitirmiş olabilir. 🙂 Güncel harç ve defter bedellerine buradan ulaşabilirsiniz.
İlgili yerleri doldurduktan sonra aşağıdaki “Öde” butonuna tıklayıp kredi kartı bilgilerinizle ödemenizi gerçekleştiriyorsunuz. “Vergi Tahsil Edildi” yazısını gördüğünüz zaman işleminiz başarıyla tamamlanmış oluyor. Pasaport başvuru sırasında sizden ödeme dekontu istemeyecekler. Ancak yine isterseniz dekontunuzu indirebilir, yazıcıdan çıktısını alabilirisiniz.
Yeşil, gri ve harçsız pasaport türlerinden yararlananlar için blog yazımız burada sona eriyor. Biz, az sonra boğazına yumru oturacaklarla ikinci aşamaya devam ediyoruz 🙂
2.Aşama : Umuma Mahsus Pasaport Harcı Ödeme
Harçsız pasaport imkanından yararlanamayan gözü yaşlı bordolular, burdaysanız başlıyoruz 🙂
Bordo pasaport harcı için; defter bedelini yatırdıktan sonra başa dönüp tekrar “Hızlı Ödeme” bölümünden bu kez “Umuma Mahsus Pasaport Harcı Ödeme” butonuna tıklıyoruz.
Burada da yine “Değerli Kağıt Bedeli”nde olduğu gibi kimlik bilgilerinizi ve ilinizde bulunan herhangi bir vergi dairesini giriyorsunuz. Burada, diğer bölüme ek olarak “Pasaport Süresi” karşınıza çıkıyor. Çıkartmak istediğiniz süreyi, 6 aylık,1,2,3 ve 3 yıldan 10 yıla kadar olmak üzere listeden seçtikten sonra, yürek dağlayan harç bedeli otomatik olarak karşınıza çıkıyor 🙂 “Öde” butonunu tıklayıp kredi kartı bilgilerinizle ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.
Bu aşamalardan sonra eğer almadıysanız Nüfus Daireleri’nden pasaport başvuru için randevu oluşturuyorsunuz. Nüfus Dairesi’nden nasıl randevu alabilirim, nelere dikkat etmeliyim? diyorsanız size şöyle bir yazı veriyoruz. (Nüfus Dairesi’nden Randevu Nasıl Alınır?) Bütün detaylarıyla randevu sürecinizi bu yazı rehberliğinde tamamlayabilirsiniz.
İyi Seyahatler…
Çok işime yaradı emeğinize sağlık