Sahibinden Eskişehir Gezilecek Yerler yazımıza hoşgeldiniz 🙂 Neden sahibinden? Eskişehir’de öğrencilik yıllarını geçirmiş, şehrin altını üstüne getirmiş, misafir ettiklerimizle aynı yerleri onlarca kez yeniden gezmiş kişiler olarak okuyabileceğiniz en verimli yazıyı ancak burada bulabilirsiniz de o yüzden. Bu birikimle bu hafta yeniden gezip sizlere de yazıyor olmak bizim için ayrı bir keyif doğrusu. Mütevaziliğimizde yeterince sınırları zorladığımıza göre konumuza geçebiliriz : )
Eskişehir, zor kış şartlarına sahip tipik bir İç Anadolu şehriyken, neden bu kadar kendinden söz ettiriyor? Neden bir çok öğrencinin tercih ettiği, turizm şirketlerinin mutlaka tur düzenlediği, gidip dönenlerin “aa mutlaka görmelisin” dediği bir yer? Neden hemen yanındaki Kütahya, Uşak değil de Eskişehir? Doğal güzellikleri bakımından zengin olduğu, deniz turizminin gözdesi ya da kayak merkezine sahip olduğu için mi? Hayır! Eskişehir’de bunların hiçbiri yok. Yalnızca bulunduğu yaşam koşullarında en iyisi olabilmesi için çok çalışılmış ve hiç yoktan turizm cazibe merkezlerinden biri haline getirilmiş bir şehir. Bu yüzden biz her zaman Eskişehir için ‘doğa harikası değil belediyecilik başarısı şehri’ tanımını kullanıyoruz.
Eskişehir Gezilecek Yerlere Ulaşım
Sanıyoruz Eskişehir’de dert edilecek son konu ulaşım olabilir. Gideceğiniz çoğu yer birbirine yakın ve yürüyüş mesafesinde olduğu gibi, uzak olan yerlere de tramvay ve otobüsle çok rahat gidebiliyorsunuz.
Eskişehir gezilecek yerler çoğunlukla merkez Porsuk nehri civarı, Odunpazarı Evleri bölgesi ve Sazova olmak üzere 3 ana yerde gruplandırabiliriz. Bu 3 bölgeye gitmek için ulaşım araçlarından birine ihtiyacınız olacak. Onun dışında pek de gerek duyacağınızı düşünmüyoruz açıkçası. Ondan sonrası artık sizin paşa gönlünüze kalmış 🙂
Ulaşım araçlarına binmek isterseniz ya durakların çevresinde bulunan büfelerden ESKART almanız ya da temassız özelliği olan kredi kartınız olması gerekiyor. 2023 yılı fiyatlarıyla 1 biniş tam bilet 7,50 TL, öğrenci 4,00 TL, kredi kartında ayrım olmaksızın 8,50 TL. Ülkemizde ne yazık ki fiyatlar sürekli değişkenlik gösterdiği için siz yine de güncel fiyatları buraya tıklayarak belediyenin güncel sitesinden kontrol edin.
Eskişehir’de Nerede Kalınır?
Eskişehir’de konaklamak için en ideal yer, aşağıda Paint’te olağanüstü tekniklerle 🙂 daire içine aldığımız bölgedir. Bu bölge şehrin merkezi olduğu için Eskişehir gezilecek yerler, bakılacak tatlar ve yapılacak etkinlikler bakımından en zenginidir. Aynı zamanda şehre trenle gelenler için Eskişehir Gar’ına da yürüyüş mesafesindedir.
Gece hayatı, gündüz hayatı, Eskişehir’deki her türlü hayat burada yoğun şekilde yaşanır. Bize Eskişehir’de nerede kalalım diye soranlara hep bu bölgeyi öneriyoruz. Zaten kısa süreli geldiyseniz ne diye şehri öğrenmeye vakit harcayasınız. Eskişehir eşittir burası işte!
İşaretlediğimiz alan dışında kalan bir yerden otel seçseniz çok mu zorlanırsınız? Asla! Eğer kendi aracınızla geldiyseniz zaten problem yok ama aracınız yoksa da merkezden otele gitmeniz en fazla 15-20 dk sürecektir.
Eskişehir Gezilecek Yerler
1. Odunpazarı Evleri
Tarihi Odunpazarı Evleri’nin olduğu bölge Eskişehir’in ilk yerleşim yeri olarak bilinir. Rivayete göre Eskişehir’e ilk gelen kişiler nereye yerleşeceklerini seçmek için bir bu bölgeye bir de Porsuk Çayı’nın olduğu bölgeye koyun ciğeri asmışlar. Şimdiki Odunpazarı Evleri’nin bulunduğu bölgedeki ciğer diğerine göre daha geç bozulduğu için yerleşim yeri olarak burayı seçmişler. Biz olsak su nerdeyse sazan gibi atlardık. Adamlar neler düşünmüşler.
Bu evler Safranbolu, Beypazarı gibi yerleri anımsatsa da içerisi başta belediyenin kattıklarıyla içerik bakımından oldukça zengin bir yer. Osmanlı Dönemi’nden kalma yıpranmış, yıkılmaya yüz tutmuş bu evler 2006 yılında Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in yaptırmış olduğu restorasyon çalışmalarıyla bu hâlini almış. Yolun ön cephesinde bulunan fotoğraflardaki o sembolik evler, betonarme karkas tarzıyla belediye tarafından orjinaline uygun şekilde sonradan yaptırılmış. Ancak sokaklarında gezinirken göreceğiniz evler restorasyon yapılmış orjinal evlerdir. Sokak aralarında gezinmek, birbirinden renkli evlerin önlerinde fotoğraf çektirmek, lüle taşından yapılmış takı ve aksesuar satan dükkanlara girmek, kumda türk kahvesi içmek Eskişehir gezilecek yerler listenizde mutlaka yapmanız gerekenlerin başında geliyor.
2. Çağdaş Cam Sanatları Müzesi
2007 yılında açılmış Türkiye’nin ilk çağdaş cam sanatları müzesi de burada! Odunpazarı Evleri’nin içinde bulunan bu müze, sokak aralarında gezerken karşınıza çıkacak olan müzelerden birisi. Burası, hem dışarıdan renkli renkli evlere bakarken ‘acaba içerisi nasıldır?’ diye merakınızı gideriyor hem de birbirinden güzel cam eserleri görme fırsatını size sunuyor. İçerisinde yerli yabancı birçok sanatçının yapmış olduğu 250 adet eser sergileniyor. Üstelik dediğimiz gibi bu eserleri Odunpazarı Evleri’nin iç atmosferinde incelemiş oluyorsunuz. Önceki yıllarda müzeye giriş ücretsiz olduğu için çok kez ziyaret etmiştik. Artık girişlerin çok cüzzi de olsa bir ücreti var. Kesinlikle girip görülmeli, tavsiye ediyoruz. Giriş tam 13 TL, indirimli 10 TL.
3. Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykelleri Müzesi
Sıkı durun burası hakkında söyleyecek çok şeyimiz var! Öncelikle Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi, Türkiye’nin ilk balmumu heykelleri müzesi olma özelliği taşıyor. Dünyaca ünlü Madame Tussaud Müzeleri’nin ülkemizdeki ilk örneği yani. Buranın bize göre en önemli özelliğiyse içeride sergilenen eserlerin Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in bizzat kendi eserleri olması. Yapmış olduğu 200 civarındaki balmumu heykeli belediyeye bağışlamış ve müzeden elde edilen gelirler Büyükşehir Belediyesi tarafından engelli ve ihtiyaç sahibi öğrencilerin eğitim ve sağlık harcamalarına harcanıyor. Müzenin başkanın adını taşımasının sebebi de bu.
Balmumu Heykelleri Müzesi Eskişehir’e yeniden gelme sebeplerimizden ve bizi en çok heyecanlandıran yerlerden biri. İçeride başta birçok Atatürk heykeli olmak üzere yerli yabancı siyasetçi, şarkıcı, artist, futbolcu vb. ünlü kişilerin heykelleri yer alıyor. Yılmaz Büyükerşen’in Atatürk’ün balmumunu yaparkenki balmumu heykeli favorimiz. Eskişehir gezilecek yerler listenizin başına burayı mutlaka eklemelisiniz. Giriş ücretiyse Madame Tussaud’un giriş ücretinin yanında çok komik kalıyor. Tam 30 TL, indirimli 20 TL. (Üşenmeden Madame Tussaud’un ücretlerine baktık 270 TL)
Söz konusu ESER bırakmaksa bir belediye başkanı olarak üzerine düşeni fazlasıyla yaptığını düşünenlerdeniz. Sadece kente estetik dokunuşlarıyla zerafet katmamış aynı zamanda kültürel ve sanatsal çalışmaların altına da kendi imzasını atmış.
4. Odunpazarı Modern Müzesi (OMM)
2019 yılında yine Odunpazarı Evleri’nin olduğu bölgeye açılan 3 katlı müze Eskişehir Gezilecek Yerler listemizin olmazsa olmazlarından. Yapının mimarisi Japon ve Osmanlı motiflerinin modern bir yorumu olarak adlandırılıyor. Binayı tasarlayan Japon mimarlık ofisi Kengo Kuma and Associates, binanın yapımıdan 2 yıl önce Eskişehir’de vakit geçirerek, şehrin dokusunu ve kültürünü incelemiş ve sonucunda böyle bir yapıya karar vermişler.
Süreli eserlerin sergilendiği bu sanat galerisinde her zaman aynı eserleri görme şansınız yok ama şu anda sergilenen Japon bambu ustası Tanabe Chikuunsai IV’nin özel olarak tasarladığı bambu eseri görmenizi özellikle isteriz.
Elbette ki müzeyi gezmek hele ki 3 yaşında bir erkek çocukla epey sıkıntılı. Hiçbir esere dokunmasın diye müzeden çıkana kadar 72 yaş yaşlandık. Oradan oraya koşturması ve yüksek sesli “annee!” diye bağırmalarını anlayışla karşılamak zorunda kalan, o gün bize denk gelmiş sanat severlerin hakkımızda neler düşündüğünü tahmin edebiliyoruz. Normalde 3 katlı müzede keyfinize göre uzun uzun zaman geçirebilirsiniz. Ama biz 40 dakikada son sürat bitirdik 🙂
Odunpazarı Modern Müze’si belediyenin müzelerinden değil ama yine de giriş ücreti makul. Müze pazartesi günleri hariç her gün saat 10:00-18:00 (sadece pazar günü 11:00’de açılıyor) arasında gezilebiliyor. 2023 yılı için bilet fiyatları tam 50 TL, indirimli 35 TL. Gelecek sergileri incelemek ve güncel fiyatları öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.
5.Kurtuluş Müzesi
Birinci İnönü Muharebesi’nde İsmet İnönü’nün kaldığı yer olup büyükşehir belediyesi tarafından müze hâline getirilen Kurtuluş Müzesi, Odunpazarı Evleri’nin olduğu bölgede yer alıyor. 29 Ekim 2016’da açılan müze özellikle çocukların ilgisini çekecek şekilde tasarlanmış.
Tarihi bilgi ve belgeler dokunmatik ekranlarla teknolojik şekilde sunularak Kurtuluş Savaşı ve Lozan Konferansı anlatılmış, başka bir kattaysa çizgi filmlerle Kurtuluş Savaşı ve bazı bilgisayar oyunlarıyla çocukların eğlenerek öğrenmesi amaçlanmış.
Müzenin giriş ücretleriyse tam 13 TL, indirimli 10 TL.
Yukarıda saydığımız tüm yerlere tramvayın Atatürk Lisesi istasyonunda inerek ulaşabilirsiniz.
6.Sazova Parkı
Eskişehir gezilecek yerler saymakla, Sazova Parkı’nı gezmek 2 saatte bitmez. Size anlatmak istediğimiz bu yer tam 400.000 metre karelik alana kurulmuş devasa bir bölge. Tematik parklar seviyorsanız burası tam size göre. İçerisinde yok yok vallahi. Sazova’yı çocuklarla gezmek için 1 tam gününüzü ayırarak yanınıza rahat bir ayakkabınızı alınız.
Sazova Parkı’nın içerisinde geniş çim alanlar, çocuk oyun parkları, yapay gölet, kafeler, 1200 kişilik amfi tiyatro, Masal Şatosu ve Müze Gemisi bulunuyor. Çocuklu ya da çocuksuz, nefes almaya ihtiyacı olan herkese iyi gelen bir yer.
7. Masal Şatosu
Çocuklar için yapılmış ve Eskişehir’in simgelerinden biri hâline gelmiş olan şato, mimari yapısıyla dikkat çekiyor. Yapı her ne kadar Disneyland’ın ünlü kulesine benzese de, ülkemizin çeşitli şehirlerindeki Galata Kulesi, Ulu Kule gibi 6 farklı kulenin kopyalarının birleşimiyle oluşturulmuş.
Masal Şatosu’nun içerisinde çeşitli masal karakterlerinin heykelleri ve ona uygun dekorlar var. Seyir terasına çıkarak şatodan Sazova manzarasını izleyebiliyorsunuz. Şatoya sadece gezmek için girebileceğiniz gibi içerisinde canlı masal anlatımı etkinliklerine de katılabiliyorsunuz. Çocuklar için oldukça keyifli bir etkinlik.
Şatoyu masal seanslarına katılmadan gezmek için giriş ücretleri tam 15 TL, indirimli 12 TL. Masal seanslarına da katılarak gezmek isteyenler için giriş ücretleri tam 30 TL, indirimli 15 TL.
8. Müze Gemisi
Sazova Parkı’nın içinde korsan gemisine benzeyen bir de gemi yapmışlar. Geminin içine girdiğinizde tıpkı bir korsan gemisine girmişsiniz havası verilen dekorlar ve aksesuarlar görüyorsunuz. Geminin alt katında zindana vurulmuş bir insan iskeleti, yiyecek, içecek maketleri, papağan heykeli vs.
Giriş tam 10 TL, indirimli 7 TL.
9. Masal Treni
Aslında adı bu olmayabilir ama sadece tren yazsaydık çok da başlık değeri olmayacağını düşündüğümüz için havalı bir isim taktık : ) Sazova Parkı kurulmadan çok önceki yıllarda fabrika işçilerini taşıyan tren, zamanla işlevini yitirmesiyle buraya getirilmiş. Tren, parkın etrafında döşeli raylarda tam tur atarak, ayaklarına kara sular inmesinden hoşlanmayanlara panoramik bir tur keyfi yaşatıyor. Nostaljik bir tren olduğu için her geldiğimizde parkı bir de böyle görelim diye binmeyi ihmal etmiyoruz. Tren için 0-6 yaş ücretsiz olmak üzere bilet 10 TL.
10. Sazova Bilim Deney Merkezi
Bilim Deney Merkezi, Sazova Parkı’nın içinde bulunan bir binada yer alıyor. Çocuklara erken yaşta bilim ve fenle tanıştırmak amacıyla kurulmuş. Bilim Deney Merkezi’ni ziyaret etmek için uygun seansta gitmeniz gerekiyor. Genellikle haftasonları serbest tur seansları daha ağırlıklı oluyor ama yine de değişiklik gösterme ihtimaline karşı, merkezin resmi internet sitesini yazıya ekleyelim istedik. Gitmeden önce buraya tıklayarak güncel durum hakkında bilgi alabilirsiniz.
Merkez 2 kattan oluşuyor ve çocuklar çeşitli deney malzemeleriyle deney yaparak eğleniyorlar. 3,5 yaşındaki Demir bile son derece keyif aldı. Ancak yaptıklarından anlaması için en azından 6 yaşına gelmesi gerekirdi gibi hissettik. Çünkü bir ara suda girdap oluşturamadığı için ağlama krizine girdi : )
Giriş tam 30 TL, indirimli 15 TL.
11.Uzay Evi
Sazova’daki Bilim Merkezi’nin hemen yanında küre şeklindeki yapı olan Uzay Evi, Eskişehir gezilecek yerler arasındaki en ilginç yerlerden biridir. Uzay evi denilince kafanızda nasıl bir şey canlanıyor bilmiyoruz ama şimdi anlatacağımız şekliyle pek kimsenin aklına gelmiyordur diye düşünüyoruz.
İçeri geçtikten sonra dev küre yarılarak, gökyüzüne uzatılan dev bir teleskopla bütün gezegenleri yakından ve yer çekimsiz bir ortamda gözlemleme şansınızın olduğunu hayal ettiyseniz sizin adınıza üzgünüz. 30 TL’ye kimse bunu vermez. Dev küreye benzeyen Uzay Evi aslında yatay bir sinema salonu. İçeride gün içindeki seanslarına göre 3 farklı film gösterimi yapılıyor. Ancak izleme şekli sinemadakinden biraz farklı. İçerideki koltuklar arkaya doğru neredeyse yatar pozisyonda duruyor. İzletilen film kürenin üst bölümünü kaplayacak şekilde havaya asılmış bombeli bir perde gibi duran tavana yakın bir bölüme yansıtılıyor. Astronotların uzaydaki davranışları, yıldızlar, gezegenlerin oluşumu gibi belgesel formatında 3 farklı gösterim yapılıyor.
Çok ilginç bir deneyim, kesinlikle kaçırmayın deriz. Seanslara ilgi büyük ve koltuk sayısı kadar kontenjan olduğu için biletinizi seans gelmeden en az 2 saat önce almanız gerekiyor. 3 boyut hissi veren gök kubbe panik atak ve kalp rahatsızlığı olan hastalara önerilmiyor. Ayrıca 6 yaşındaki çocuklar için de yasak. Biz çocukların olmadığı zamanlarda bol bol gitmiştik neyseki : ) Giriş bileti tam 30 TL, indirimli 15 TL. Bilim Deney Merkezi’nin gişesinde satılan biletler, 2 yere de girebileceğiniz konusunda sizi yanıltmasın. Uzay Evi ve Bilim Denem Merkezi’nin biletleri ayrı ayrı alınıyor.
12. Eti Sualtı Dünyası ve Hayvanat Bahçesi
Sazova’da bulunan bir diğer noktamızsa burası. Özellikle hayvanat bahçesi içindeki sualtı dünyası kesinlikle Eskişehir gezilecek yerlerden biri. İçerisindeki dev akvaryum ile köpekbalıkları ve vatozların üstünüzden geçtiği sualtı tünelini görmek gerçekten çok keyifli. Bizim çocuklar köpekbalıklarını gördükçe çıldırdılar. Hayvanat bahçesi ve sualtı dünyasına girişler tek biletle yapılıyor. Giriş tam 35 TL, indirimli 20 TL.
13. Porsuk Bulvarı
Porsuk Bulvarı, Eskişehir’e Amsterdam havası veren içinde gondolların ve deniz otobüslerinin yüzdüğü, farklı renklerde bir çok dekoratif köprünün geçtiği, etrafını kafe ve bisiklet yollarının oluşturduğu fotojenik bir bulvar. Burada nehir kenarında yürüyüş yapabilir, gondol veya deniz otobüsüyle kısa bir tur atabilir, civardaki kafelerde oturup bir şeyler içebilir, banklarda oturup nehir manzarası izleyebilirsiniz. 4 kişilik gondol turu 150 TL, deniz otobüsüyle 15 dakikalık seferse 30 TL.
14. Haller Gençlik Merkezi
Eskişehir gezilecek yerler listemizde görmenizi istediğimiz son yer Haller Gençlik Merkezi. Tarihi sebze meyve halinin restore edilmesiyle oluşturulmuş dekoratif bir bina. Şimdiki haliyle içerisinde dev avizelerin sallandığı bir kültür merkezi. Tepebaşı Belediyesi’nin tiyatro sahnesinin de içinde bulunduğu tarihi binada birçok kafe, bar ve hediyelik eşya dükkanı var. Haller Gençlik Merkezi’nin kapılarından birinde karakalem sanatçısı duruyor. 10 yıl önce de oradaydı hâlâ orada. İsterseniz harika bir karakalem portrenizi çizdirebilirsiniz.
Merkeze giriş ücretsiz o yüzden Eskişehir gezilecek yerler listenize kesinlikle ekleyin. Üstelik pazartesi ve cuma günleri saat 20:00’de belediye tarafından fasıl tarzı canlı müzik yapılıyor. Süs havuzunun kenarında bir şeyler yerken müzik dinlemenin tadına varın deriz.
Belli başlı görülmeye değer yerlerden oluşan Eskişehir gezilecek yerler listemiz bu kadar. Bunlar dışında elbette Eskişehir’in Doktorlar Caddesi’nde tramvaylar arasında da yürüyeceksiniz, Adalar’ında da.
Peki bu listedeki yerleri gezmek için ne kadar süre gerekiyor? Eskişehir gezilecek yerlerini bitirebilmek için 2 güne ihtiyacınız olacak. Bu süre sizin seyahat anlayışınıza göre elbette değişkenlik gösterecektir. Ancak planlama yaparken aşağı yukarı size bir fikir olması düşüncesiyle bu bilgiyi paylaşıyoruz.
Eskişehir’den güzel anılarla dönmeniz dileğiyle,
Keyifli Seyahatler.